در بررسی روش ساخت یونولیت ابتدا باید بدانیم که یونولیت چیست و اصلا چه کاربردهایی دارد. یونولیت را که امروزه به وفور از آن در صنعتهای مختلف استفاده میکنند، از یک مادهی سفید رنگ به نام پلی استایرن به دست میآید. به یونولیت در ایران، علاوه بر این نام، پلاستوفوم نیز میگویند، که در خارج از ایران آن را با نام تجاری پلی استایرن انبساطی میشناسند.
البته به طور اختصاری به یونولیت EPSنیز گفته میشود، که در هر حال در ایران شما برای پیدا کردن این محصول ارزشمند و پر کاربرد، باید آن را با نام پلاستوفوم یا یونولیت جستجو کنید. همانطور که در بحث آشنایی با یونولیت گفته شد، مواد تشکیل دهنده یونولیت پلی استایرن و از نوع انبساطی آن است، که این ماده را میتوان در نوع معمولی، مقاوم و اکسترود شدهاش نیز پیدا کرد، اما کاربردهای هر یک از انواع پلی استایرنها با هم متفاوت میباشند و به طور کلی کاربردهایی مشابه با پلی استایرن انبساطی و یا همان یونولیت را ندارند.
در خط تولید یونولیت، این محصول به شکل یونولیت بسته بندی و ورقهای تولید میشود، که هر کدام از آنها با توجه به کاربردهایی که دارند، مشتریان خاص خود را دارند.
در بررسی کاربردهای یونولیت، میتوان به کاربرد این محصول در صنعت ساختمان سازی، ساخت انواع سردخانهها و یخچالهای صنعتی اشاره کرد، که در ساخت سردخانهها و یخچالهای صنعتی، به عنوان عایقهای برودتی عمل میکنند و در صنعت ساختمان سازی در بخشهای مختلفی همچون ساخت پانلهای سه بعدی و همچنین بلوکهای سقفی و دیواری، به عنوان عایقهای صوتی، حرارتی، رطوبتی و…مورد استفاده قرار میگیرند. به علاوه کاربردهای گفته شده، این محصول قابلیت ضربه گیری را نیز دارد، به همین خاطر در صنعت یونولیت بسته بندی بسیار از آن استفاده میشود.
روش ساخت یونولیت چگونه است؟
در بررسی روش ساخت یونولیت به دو روش اتوماتیک و غیر اتوماتیک میرسیم، که به روش دوم، روش دستی نیز میگویند. در روش دستی، ماده اولیه ساخت یونولیت، که یک ماده پلیمری و سفید رنگ به نام پلی استایرن است، برای منبسط شدن وارد یک دستگاه مواد پز اولیه میشود، که پس از گذشت مدت زمان لازم برای منبسط شدن مواد اولیه، دستگاه خشک کن را برای دریافت مواد منبسط شده آماده میکنند، که اگر به موادی سبکتر نیاز باشد، عمل پخت مواد اولیه مجدد تکرار میشود، سپس برای ساخت بلوکهای یونولیتی در ابعاد 200*100*100 سانتی، مکندههای انتقال مواد به کمک میآیند و مواد منبسط شده را به داخل یک بلوکر انتقال میدهند.
بلوکهای مکعبی شکل یونولیت در روش دستی فقط در ابعاد گفته شده تولید میشوند، اما در روش اتوماتیک، به دلیل اتوماتیک بودن دستگاهها، این ابعاد از سانت گذشته و به طول 4 الی 6 متر میرسند. علاوه بر اینکه بلوکهای مکعبی شکل یونولیت در روش اتوماتیک با طول و اندازههای بیشتری نسبت به بلوکهای تولید شده در روش دستی تولید میشوند، تمامی مراحل تبدیل دانههای پلاستوفوم به بلوکهای مستطیل و مکعبی شکل یونولیت نیز توسط دستگاههای اتوماتیک پشت سر گذاشته میشوند.
در هر دو روش سنتی و اتوماتیک، پس از به پایان رسیدن تمامی مراحل و تولید بلوکهای یونولیتی، یونولیت و یا همان پلاستوفوم به دست آمده را باید در مدت زمان خاصی در معرض هوای آزاد قرار دهید تا علاوه بر جابجایی گاز پنتان، عمل خشک شدن بلوکها به راحتی صورت بپذیرد.
همانطور که از پیش گفته شد، بلوکهای مکعب و مستطیلی شکل یونولیت در زمینههای مختلفی کاربرد دارند، که در روش ساخت یونولیت به برش آنها نیز بسیار توجه میشود. برش این بلوکها توسط دستگاههای برش ساده و سی ان سی، صورت میگیرند، که نیاز مشتری، نحوه برش و شکل نهایی به دست آمده پس از برش را تعیین میکند.