یونولیت یا پلاستوفوم قالبی یکی از انواع گسترده یونولیت می باشد که از تزریق دانه های یونولیت در قالب دو جداره از جنس آلومینیوم تولید می گردد. این دانه های یونولیت بعد از پخته شدن آماده می شوند تا در قالب های یونولیت ریخته و شکل بگیرند. بعد از اینکه دانه ها پلی استایرن به درون قالب ریخته شدند، با استفاده از حرارت حاصل از بخار آب منبسط شده و قالب را پر می کنند و در نهایت شکل قالب را به خود می گیرند. پلی استایرن در این مرحله حدود 40 برابر حجم اولیه خود می شود. این امر به دلیل این است که در سلول های پلی استایرن گاز پنتان وجود دارد، بعد زا اینکه در برار بخار آب حاضر می شوند گاز پنتان از آن ها خارج شده و جای آن را هوا پر می کند. می توان گفت یونولیتی که شما می بینید بعد از این مرحله 95 درصدش هوا و تنها 5 درصدش پلاستیک می باشد. این دلیل اصلی سبکی یونولیت ها می باشد.
یونولیت ها گونه و انواع مختلفی دارند که بر اساس دسته بندی ها کاربردهای مختلفی نیز دارند. در ایران اکثرا بر اساس دانسیته یا چگالی دسته بندی ها انجام می شود.
هر اندازه چگالی یا دانسیته یا فشردگی یونولیت بالاتر می رود مرغوبیت آن ها نیز بیشتر شده و بنابراین قیمت و هزینه هم افزایش پیدا می کند.
چگونگی برش یونولیت
یونولیت یا پلاستوفوم قالبی: به منظور اینکه یونولیت را در اندازه دلخواه مشتری تولید کنند در صورتی که سفارش زیاد باشد از قالب ریخته گری انجام می گیرد که در ای روش باید دانه های پلی استایرن درون قالب تزریق و مراحل کار پیش رود.
در صورتی که تعداد کم باشد معمولا از سیم داغ استفاده می کند. روش دقیق تری هم وجود دارد که برش با دستگاه سی ان سی می باشد. باید ابتدا طرح و اندازه دلخواه بر روی محور دو بعدی رسم شود بعد از آن نقشه سه بعدی ترسیم می شود. این نقشه با استفاده از برنامه که با نام کد جی شناخته می شود با کامپیوتر به دستگاه سی ان سی داده می شود. این دستگاه طبق نقشه داده شده برش را دقیق انجام میدهد.
در صورتی که از یونولیت برای ساخت کار دستی یا مکات یا مجسمه سازی استفاده می کنید برای برش بر روی یونولیت می توانید از چاقوی تیز، کاتر یا اره استفاده نمایید. خاصیت خوب یونولیت این است که سمباده خوری خوبی دارد. به همین دلیل می توان بعد از برش سطوح ایجاد شده را با خیال راحت صیقل داد.
مواردی که باید در استفاده از یونولیت رعایت کنید
یونولیت یا پلاستوفوم قالبی: مراقب باشید که یونولیت را در کنار مواد بنزینی یا تینری قرار ندهید، یونولیت در مجاورت این مواد امکان شعله ور شدن دارد. بنابراین باید مراقب باشید تا هم بتوانید از یونولیت استفاده کنید هم خطری ایجاد نشود.
همچنین انبار کردن یونولیت می تواند خطرناک باشد چراکه خیلی زود در برابر مواد اشتعال زاد، شعله می گیرد و می تواند آتش سوزی بزرگی را ایجاد کند.
همچنین در کارهای کوچک مراقب باشید و از نگ هایی که حلال تینری هستند استفاده نکنید. برای چسباندن آن نیز می توانید از چسب های مخصوص یونولیت یا چسب چوب استفاده کنید.
استفاده و کاربرد یونولیت ها
- در ساختمان سازی به عنوان عایق حرارتی استفاده می شود.
- به منظور کاهش مصرف بتن و سفال، از بلوک های پلاستوفوم سقفی در ساختمان سازی استفاده می شود.
- به منظور زیبا سازی ساختمان از فوم های دیوارپوش یونولیت و سقف های کاذب و یا نمای ساختمان از یونولیت استفاده می شود.
- به عنوان پر کننده حجم و فضای خالی نیز از آن ها استفاده می گردد.
- در نهایت با استفاده از یونولیت وزن نهایی ساختمان کم می شود و این مورد برای ساختمان های بلند بسیار اهمیت دارد. چرا که وزن کلی آن ها کاهش می دهد.
- هزینه های مربوط به بتن و فولاد و میلگرد را نیز در ساختمان سازی کاهش می دهد.
- در صورتی که بین پوششی قرار گیرد می تواند عایق صوتی نیز باشد.
- در برخی مواقع از آ برای فضای آکوستیک استفاده میکنند.
- اگر در کنار آن از پشم سنگ استفاده شود می تواند در برابر صدا عایق بسیار خوبی شود.
- در صنایع دیگر از جمله کشاورزی، هواپیما سازی، خودروسازی، یخچال سازی نیز کاربرد دارد.
- همچنین به عنوان عایق برودتی در سردخانه ها یا گرم خانه بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.